Verbouw uw eigen groente in uw eigen moestuin - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Verbouw uw eigen groente in uw eigen moestuin

Steeds meer mensen realiseren zich dat het voedsel dat ze in de supermarkt kopen in feite gemakkelijke buikvulling is, maar niet serieus gezond voedsel. We zien overigens nu wel wat biologisch voedsel in de supermarkten, maar er is weinig animo voor omdat heel de supermarkt is ingericht op prijs, niet op kwaliteit. De kwaliteit van biologische groente 'ziet' u niet. De hogere prijs wel.
Wanneer heeft u voor het laatst 'echte' groente gegeten, van de volle grond, gevoed met echte mest en dus zonder kunstmest en toegevoegd gif?
Dat voedsel ziet er soms minder fraai uit, maar het gaat niet om de buitenkant, het gaat er om wat er in zit.
Een eigen moestuin kan al vanaf 1 vierkante meter.
U moet eens weten hoeveel u daar al vanaf kunt halen!
Zet er maar eens tomaten op! Ik heb al eens een opbrengst van 1.800 cherrietomaatjes gehad van één vierkante meter.
Heeft u meer ruimte, dan heeft u veel meer mogelijkheden. Het zijn er nog niet veel, maar ik zie steeds meer mensen die eigen groenten verbouwen in de tuin. Eerst op die vierkante meter en langzaamaan groeit de moestuin ten koste van stoep en struiken.
Heeft u meer ruimte, dan heeft u meer mogelijkheden.
Ik ga zelf mijn moestuin uitbreiden van 100 vierkante meter naar 500 vierkante meter. Dat gaat wat tijd kosten, maar de opbrengst van die 100 meter was al zo groot en vooral ook zo lekker, dat het naar veel meer smaakt.
Kent u iemand met vee, bijvoorbeeld een paard, vraag dan of u wat mest kunt ophalen.
Schoffel dat in de herfst door de grond en u heeft in de lente een prima start voor uw moestuintje.
Wat u ook kunt doen, is dat u die mest op de composthoop gooit. Laat het maar een paar seizoenen meecomposteren met het andere groenafval.
Compost zonder mest is bodemverbeteraar. Als u de mest daarin verwerkt heeft u bodemverbeterende mest. Het voordeel is dat u dan niet de grond open hoeft te maken als u de mest wilt toevoegen.
Met name de perma-cultuur gaat er vanuit dat u de bodem zo min mogelijk verstoord. Dus alleen het hoog noodzakelijk spitwerk doen, en voor de rest steeds de bodem extra bedekken.
Denk er in uw klassieke moestuin aan dat u ieder jaar rekening houdt met wat er een jaar eerder gestaan heeft. Het beste werkt u met wisselvakken waarbij u iedere soort maar eens in de 6 jaar op een bepaald stukje grond zet. Dit voorkomt dat ziektekiemen zich in de grond vestigen en uw oogst eigenlijk al mislukt is voor u ook maar begonnen bent.
Ook hier 'helpt' de Perma Cultuur omdat deze leert om plantencombinaties te gebruiken die elkaar versterken, maar ook omdat er veel variatie gebruikt wordt. Dus geen veld met alleen sla, maar combineer sla met bijvoorbeeld bieten, sluitkool, komkommer, koolrabi, prei, ajuin, erwt, pompoen, radijs, rabarber, schorseneer, aardbei, suikermaïs, tomaten, wortel, aardbei, wortelen.
Zie hier meer combinaties die mogelijk zijn bij combinatie teelt.  http://www.perma-cultuur.nl/artikelen/combinatie-teelt
Plagen ontstaan vaak bij monocultuur. Een paar vierkante meter met maar één gewas is al monocultuur en dan maakt u de tuin kwetsbaar voor plagen.
Daar kan u dan gif overheen gooien, maar mij lijkt het raadzamer om er andere planten bij te zetten die juist het ontstaan van de plaag tegen zullen gaan. Een veel natuurlijkere weg en ook veel gezonder. Dan nog moet u bij eenjarig spul rekening houden met wat waar heeft gestaan. Die les moeten we niet vergeten. De kans op plagen neemt alleen maar af en ook voor de bodem en voor de opbrengst is het beter als er ieder jaar ander eenjarig spul staat.
Er is de klassieke moestuin, die in de winter vrijwel braak ligt, en er is tegenwoordig de perma cultuur tuin. Het verschil is vooral dat bij de perma cultuur tuin de bodem altijd bedekt of uit de zon blijft.
Nu is de winterzon niet zo erg als de zomerzon, maar de zon vol op de bodem is geen goed idee. Daarvan gaat namelijk het bodemleven dood. Dat bodemleven houdt de grond luchtig en deels ook bemest. Als de zon er dus de hele winter op geschenen heeft, dan moet u spitten. Als het bedekt en uit de zon is gebleven, is de grond veel losser en hoeven we veel minder de bodem te verstoren.
Planten houden van de zon, de bodem niet! Zie de bodem als het vel van de aarde. Uw vel moet ook niet te lang in de zon.
De klassieke moestuin en volkstuin houders en de perma cultuur aanhangers kunnen veel van elkaar leren. Het is een andere aanpak en perma cultuur ziet er minder mooi uit omdat de moestuin rommeliger oogt. Er is echter minder strijd met de natuur bij perma cultuur. Dat zou toch uiteindelijk bijna iedereen moeten aanspreken.
Terug naar de inhoud