Als we slim zijn, gebruiken wel alleen eerlijke zaden - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Als we slim zijn, gebruiken wel alleen eerlijke zaden

 
Genetische manipulatie maakt dat planten en zaden niet zomaar meer gebruikt mogen worden.
In vroeger tijden zaaide de boer in de lente wat zaad dat hij bewaarde vanuit de vorige oogst.
Dat kan tegenwoordig niet meer als hij genetisch gemanipuleerd zaad gebruikt.
Niet alleen is het maar de vraag of de zaden vanuit de genetisch gemanipuleerde planten nog nieuwe planten geven, maar er rust een patent op dit zaad.
Je mag die zaden dus niet zo maar gebruiken omdat dit  leven 'eigendom' is van een grote multinational. Je moet dus toestemming kopen om die planten te mogen laten groeien.
Sterker nog, als die planten per ongeluk op je land of in je tuin groeien, dan mag er er niet eens aankomen! Ze zijn het eigendom van GMO (genetically modified organism) bedrijven als Monsanto en Bayer.
Die moet je bellen en vragen of ze hun planten even van je land of uit je tuin komen weghalen.
Waanzin toch?
Helaas al wel realiteit in landen waar GMO al uitvoerig gebruikt wordt. Zie hier een schokkende video. Landen als Canada en de Verenigde Staten. Duizenden boeren hebben spijt  als haren op hun hoofd dat ze ooit gekozen hebben voor die rommel. Er is echter geen weg terug.
Er zijn geen eerlijke zaden voor hen meer te krijgen.
Alle grote zaadleveranciers in de wereld zijn al in het bezit van zeven grote GMO aanbieders.
Het is nu in Amerika en Canada zo erg dat ook de oude oorsponkelijke planten 'besmet' zijn geraakt met GMO genen. Zelfs de natuur begint nu dus sporen te dragen van GMO genen en daarmee worden ook die plantensoorten gaandeweg automatisch het bezit van de GMO aanbieders.
Totdat de rechtspraak veranderd is DAT de gang van zaken!
Enkele kleine zaad aanbieders zijn nog actief in het aanbieden van GMO vrij zaad. Ze hebben het steeds zwaarder, want als ze zich niet  laten opkopen door de grote GMO bedrijven kunnen ze aanklachten verwachten met beschuldigingen dat ze toch GMO materiaal van de grote GMO bedrijven aanbieden. Door de voortdurende kruisbestuiving die overal  plaatsvindt wordt de kans groter dat ook zuivere planten 'ergens' in de keten een enkel gen overnemen van GMO planten. Een enkel gen in een plant of zaadje is voldoende om een rechtszaak te verliezen.
Net zoals een enkele GMO plantje voldoende is om je hele oogst tot GMO oogst te verklaren.
Willen we GMO vrij zaad, dan zullen wij als consumenten veel bewuster GMO vrij zaad moeten gaan kopen. U zal zien dat dit extreem moeilijk is. U zal er heftig naar moeten zoeken, want daar waar u het meeste zaad koopt, bouwmarkten en tuincentra, is er maar als te vaak sprake van GMO zaad. De regering in Nederland, maar ook de EU geeft zelfs subsidie als je zaad genetisch wilt aanpassen!
Je krijgt GEEN subsidie als je zaden en planten zuiver wilt houden. Er zijn geen programma's bekend die verpeste planten weer schoon willen maken.
Wie gaan lopen met die subsidies? Uiteraard degenen die hun duurbetaalde promotiemannen bij de politici hebben rondlopen, de grote GMO bedrijven. De lobby vanuit het grote geld is enorm. Belastinggeld gaat door die lobby naar de rijke bedrijven die daarmee in feite belastingsteun krijgen om nog meer schade aan zuivere bedrijven aan te kunnen richten. Politiek en ambtenarij wordt legaal omgekocht door de grote GMO lobby.
GMO vindt niet alleen plaats bij eetbare planten en groenten. Ook bloemen worden genetisch aangepast.
De lessen vanuit de bloemen, waar we minder morele bezwaren tegen hebben, worden gebruikt in de eetbare planten.
Groenten zien er mooier uit, glanzen meer, hebben diepere kleuren. Pure genetische manipulatie om de verkoop te bevorderen. Is het gezonder? Neen. Nooit. Er zijn geen commerciële GMO programma's die meer gezonde stoffen in eetbare planten moeten brengen. Dat levert namelijk geen geld op. Dat 'zie' je namelijk niet als de spullen in het winkelschap liggen. Het is dus allemaal gericht op meer opbrengst, meer omzet.
Planten moeten toe kunnen met minder zon, minder warmte, minder voedingsstoffen, minder water.
En daar moet dan een mooiere plant of groente uit voortkomen, maar zoals gezegd, gezonder is dit PERTINENT niet!
Waarom komt GMO er dan. Waarom is het bij boeren zo populair?

Wel, als je als boer het hoofd financieel niet boven water kan houden en er komt iemand bij je langs die je belooft dat je de komende drie jaar winsten gaat draaien als je hun zaad en hun mest en gif gebruikt, dan is de keuze snel gemaakt.
Er is echter geen weg terug mogelijk.
De boer is om en voortaan is het GMO, of faillissement.
Natuurlijk is die boer voor GMO. Hij kan niet anders meer.
Consumenten kiezen er ook massaal voor.
In de supermarkt liggen tegenwoordig ook biologische groenten.
Het verkoopt totaal niet. De reden is simpel, het is duurder.
Heel de supermarkt is ingericht op prijs.
Als  iets dus duurder is, er minder fraai uitziet en in het schap nogal apart staat, dan is het lot toch al bezegeld? Is er dan een andere uitkomst mogelijk dan dat het niet loopt?
De consument in de supermarkt kijkt alleen naar prijs en uiterlijk. Daar is heel de supermarkt op ingericht daarmee is de consument in de supermarkt gelokt. De consument kiest dus voor GMO.
Als je het ze vraagt echter niet!
Als je in een enquete vraagt of de consument GMO wil, dan is het neen.
Vervolgens lopen ze de supermarkt in en kopen ze de goedkoopste muesli en graankoeken uit Amerika. Helaas allemaal gemaakt van GMO materiaal. Het staat niet op de verpakking, want dat hoeft er niet op te  staan.
Als het uit Amerika en Canada komt, dan is het GMO materiaal... op een enkele uitzondering na.
Het punt is echter dat het ook bij muesli of crusli niet alleen om de zaden gaat. De suiker, de honing, het zuur, de vitamines die zijn toegevoegd, het kan allemaal GMO aangepast zijn en als het uit Amerika komt staat het er niet op! Ook veel andere landen met nog minder wetgeving gebruiken al jaren GMO. Wij eten het omdat we denken dat het gezond en eerlijk voedsel is, maar het wordt al jarenlang GMO aangepast in de keten.
GMO aangepaste maïs, toegestaan in de EU (stand dec 2012)
Hoeveelsoorten maïs zijn er eigenlijk denkt u?
Er zijn maar liefst 57 GMO aangepaste soorten maïs toegestaan in de EU!
Dacht u nog dat u onaangetaste maïs kon vinden? Ik vrees dat dit al bijna onmogelijk is.
Monsanto, Dow, Syngenta, Pionier en Bayer. Die vijf aanbieders hebben op één na alle GMO maïs in handen. Mycogen is samen met Pionier eigenaar van de 57e variant van aangepaste maïs.
Maar ook GMO aardappelen zijn al toegestaan.
Vier soorten waarvan twee door BASF en één van Amylogen en één van AVEBE.

De grootste leugen van de EU:
Er is geen GMO aangepaste groente of fruit te koop in de EU.
Het is een leugen.
Waarom is het een leugen?
In verwerkte producten met daarin een samenstelling van voedingsmiddelen is er GEEN controle op de herkomst van de verschillende onderdelen. Daarbij is van heel wat producten in de keten niet eens bekend of iets GMO aangepast is. Zodra het mogelijk is wordt het GMO label er af gehaald en vanaf dat moment is het ineens 'eerlijke' groente en fruit geworden. Officieel mag dat voedsel hier niet zijn, maar we worden er nu al mee overspoeld.

Op dit moment zijn er al proefvelden met GMO materiaal in de EU. Vanuit Amerika en Canada is bekend dat 'besmetting' van de genen richting de omgeving onvermijdelijk is. Bij een storm vliegen plantendelen op en die komen kilometers verder weer neer. Soms groeien die delen verder en zelfs al gaat het materiaal direct dood, het zijn vrije genen. Het materiaal wordt opgenomen door andere planten en dieren en er is besmetting. Als willekeurige 'natuurlijke' planten in Amerika onderworpen worden aan genen tests, dan komen de gepatendeerde genen nu soms ook al in totaal andere planten voor.
De discussie is steeds of we willen sproeien met gif, of dat we de planten genetisch gaan wapenen tegen de plagen waar ze last van hebben.
De discussie is nooit of we niet anders met de productie van ons voedsel om moeten gaan.
Zelfs al zou GMO niet ongezond zijn, dan nog is het systeem ongewenst. Immers is de plant die GMO aangepast is het eigendom van de patenthouder! Leven is eigendom van een bedrijf! Als er straks door besmetting geen eerlijke maïs, graan of rijst meer is, dan bepalen slechts 7 wereldwijd operenende bedrijven wie er eet en wie niet.
Nu is monocultuur de norm en het is heilig verklaard. Enorme velden, hele streken met maar één plant.
Is het dan gek dat er plagen ontstaan?
Het kan anders, maar de zeven multinationals denken niets te kunnen verdienen aan die andere weg. Perma Cultuur is het antwoord. Het grote geld ziet er niets in. Het is dan meer werk en minder winst.
Voor de boeren is dat allerminst zo. Voor hen is het meer werk en meer winst.
Als ze lezen 'meer werk' dan houden ze vaak al op.
En de consument? Die blijft de goedkoopste rommel kopen. Dát is uiteindelijk de reden dat de zeven gaan winnen.
Terug naar de inhoud