Hoe hou je voedselproductie veilig - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Hoe hou je voedselproductie veilig

Eerlijk Voedsel
Gepubliceerd door in Voeding ·
Er zijn in de kern in de wereld twee methodes in gebruik.
De Europese manier, waarbij je heel de keten schoon probeert te houden en dus al op de boerderij aangetoond moet worden dat 'schoon' wordt gewerkt. Nadeel is dat het duurder is en dat gebleken is dat het toezicht op heel de keten belangrijk is en helaas vaak te wensen over laat omdat er keer op keer bezuinigd wordt na ingrijpen van een belangen- of lobbygroep. De keten zelf is namelijk geen voorstander van deze methode.
Er is ook de Amerikaanse manier. Die laat de keten ongemoeid, maar desinfecteert het eindproduct. Vlees bijvoorbeeld gaat een chloorbad in, of wordt behandeld met chemicaliën zoals perazijnzuur.
Het voordeel is dat het veel goedkoper is omdat je de keten ongemoeid laat. Het nadeel is, dat gebleken is dat de keten niet vertrouwd kan worden op schoon werken, maar ook dat de chemicaliën giftig zijn EN mede door de toenemende vuiligheid niet altijd even effectief werken.
Met de goedkopere Amerikaanse manier ben je dus hoe dan ook vergif aan het produceren.
Europa zou dus 'haar' manier moeten koesteren.
TTIP is een grote bedreiging, maar de lobby is sterk om richting de Amerikaanse manier te gaan. Europese boeren hebben op de wereldmarkt last van al die regulering op hun bedrijf. Hun producten worden er duur van. De klant, in de vorm van de internationale supermarktketens, hebben geen interesse in veilig en gezond voedsel. Het aangeboden product moet goedkoop zijn en moet nét door de keuring komen. Zolang dat het geval is, wil de supermarktketen het wel kopen.
Veilig voedsel, voedzaam voedsel, je kan het er niet aan afzien, dus men wil het niet als de prijs hoger is.
De oplossing is in mijn ogen simpel en toch moeilijk.
Je moet de klanten opvoeden en je moet veel duidelijk op de verpakking aangeven waar het product vandaan komt en hoe het behandeld is.
Supermarkten geven de boeren die ruimte niet. Die ruimte moet dus door de politiek gegeven worden door de supermarkten regels op te leggen.
De huidige trend is helaas dat de politiek juist minder regels wil, omdat ze door de lobby van zowel boeren als supermarkten omgekocht worden om hun markt vrij te geven.
Dat is geen goede zaak voor de gezondheid van de consumenten.
Je moet in feite de boeren zelfs tegen zichzelf beschermen en dat kan alleen als je ze helpt in hun strijd tegen de supermarktketens. De opvoeding van consumenten zou ook een goede zaak zijn. Als die ook eens wat meer zouden eisen van de supermarktketens zou dat een goede zaak zijn.
Morgen een vervolg artikel over de gevolgen van ons steeds verder vergiftigd rakende voedsel.


Terug naar de inhoud