Het eieren schandaal - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Het eieren schandaal

Eerlijk Voedsel
Gepubliceerd door in Voeding ·
Begin augustus 2017 werd bekend dat Nederlandse pluimveebedrijven massaal een verboden middel hadden ingezet tegen bloedluis.
Bij één bedrijf was er zelfs sprake van 'gevaar voor de volkgezondheid' omdat de hoeveelheid van het gif in de eieren een voor mensen gevaarlijk niveau had bereikt.

Pluimvee bedrijven zijn mooi klaar met de fraude met fipronil. Dit goedje zat in een bedrijfingsmiddel tegen bloedluis. De leverancier is er verantwoordelijk voor, maar die had het weer bij een ander ingekocht (een Belgische leverancier) en zo wordt de verantwoordelijkheid van wat er gebruikt wordt in de voedselketen steeds weer elders gelegd.
Heel de keten is een ondoorzichtig web van leveranciers en producenten die hun producten mengen, herverpakken en doorschuiven.

Die ondoorzichtigheid moet dringend wat aan gebeuren. Het tast ons gevoel van veiligheid aan.
Ook is overduidelijk dat toezicht, onafhankelijk toezicht, keihard nodig is. De overheid heeft hier een belangrijke rol, want voedselveiligheid kan niet aan de sector overgelaten worden. Als producenten moeten kiezen tussen hun eigen overleven en de voedselveiligheid kiezen ze eigenlijk altijd voor hun eigen financiële overleven. Het blijkt keer op keer.

Woordvoerders voor de pluimveesector hinken tussen het feit dat de bloedluis bestreden moet worden en dat is nu eenmaal met gif, en het feit dat producenten door de lage prijzen voor eieren gedwongen worden om extreem veel kippen op een kleine ruimte te houden. Het is deze kipdichtheid waardoor de bloedluis steeds zo hard toe kan slaan.
Mogelijk gaan er nu bedrijven door dit schandaal failliet... Dat is vreselijk voor die ondernemers, maar met minder aanbod gaan de prijzen misschien wel omhoog.

Ik heb eieren van eigen kippen, zeker deze week ben ik daar extra blij mee.
Daarover gesproken... Het kost wat werk, dus neem geen kippen als je de tijd er niet voor (over) hebt, maar de eieren zijn veel lekkerder en het is ook heel leuk. Ik heb er geen haan bij. Hanen maken de nodige herrie en zeker als je in een woonwijk woont, is dat geen goed idee. Een koppel kippen kan echter ook in een kleinere tuin.
Jarenlang heb ik het niet aangedurft om kippen te nemen. Heel jammer, want 'eng' is het niet. Het zijn gewoon heel leuke beesten.


Terug naar de inhoud