Brood (granen) - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Brood (granen)

Eerlijk Voedsel
Gepubliceerd door in Voeding ·
Tags: broodgraangluten
Naast de mythe dat teveel vlees slecht voor je is, hebben we aan de andere kant ook nog de mythe dat brood goed voor je is.
Aangegeven wordt vooral volkorenbrood te eten, aangezien dit boordevol zit met vezels, vitaminen en mineralen. Hoewel deze wel aanwezig zijn (boordevol is wel erg overdreven), wordt er niet gezegd wat er nog meer in zit wat  die vezels vitaminen en mineralen feitelijk waardeloos maakt.

Zo zit er in graan bijvoorbeeld gluten. Gluten is een eiwit die niet voor de menselijke consumptie bedoeld is. Dat is ook de reden dat 1 op de 3 mensen een glutenintolerantie heeft (dat zijn voor behoorlijke ontstekingsreactie op de inname van gluten. Daarbij zijn de mensen die een mildere reactie krijgen op gluten niet meegenomen.
Voor de mensen die een glutenallergie hebben kan dit na langere tijd lijden tot een aantal vervelende consequenties zoals vormen van huidziekten, gewrichtspijn (artritis), brandend maagzuur, oprispingen, auto-imuunziekten (coeliakie).
In de plantenwereld zijn er feitelijke twee manieren om het overleven van de soort te garanderen. De eerste is opgegeten worden. We zien dit bij groenten en fruit. De plant produceert kleurige vruchten die de zaadjes bevatten die in staat zijn de spijsvertering te overleven. De kleuren trekken dieren die de vruchten eten en de zaadjes op die manier verspreiden.
De tweede manier is om niet gegeten te worden. Dit zie je vooral bij granen. De plant maakt zaden en om dieren te ontmoedigen om ze te eten, produceert ze tevens een gif. Zo maakt de tabaksplant nicotine aan om zijn bladeren te beschermen tegen insecten. De tarweplant maakt daarvoor lectine aan.
Lectines zorgen er in de menselijke darm voor dat de laag die over de absorberende cellen van de dunne darmwand zitten beschadigd wordt, waardoor de een goede opname van voedingsstoffen belemmerd wordt.
Daarnaast zorgen de beschadigingen ervoor dat grotere, onverteerde eiwitmoleculen de bloedbaan binnen kunnen dringen. Omdat sommige van deze eiwitmoleculen zich voordoen als eiwitten in gezonde cellen, raakt het afweersysteem in de war en valt deze ook de lichaamseigen cellen aan. Dit leidt tot een autoimmuunreactie en, volgens veel wetenschappers, de bron van veel ziekten.
Als laatste bevatten granen ook phytaten. Phytaten zijn nutrienten die zich in het spijsverteringskanaal makkelijk binden aan mineralen zoals magnesium, calcium en zinc en zodoende slecht opgenomen worden. (een manier om phytaten onschadelijk te maken is fermentatie, vandaar dat vanuit dit oogpunt zuurdesembrood beter is dan gewoon brood).
Bovenstaande uiteenzetting is ook meteen de verklaring dat de stelling dat bruin brood beter is dan wit ook niet waar is. Immers als je witbrood eet dan eet je alleen lege calorieën en krijg je een snelle stijging van de bloedsuiker (en bijbehorende insulinepiek). Eet je bruin brood dan krijg je feitelijk gifstoffen binnen die de opname van de voedingsstoffen blokkeren. De stijging van de bloedsuiker is dan wel niet zo snel als bij witbrood, maar aangezien de afgifte een langere tijd duurt, is de feitelijke hoeveel insuline die in het bloed komt gelijk.
Het eten van brood is dus zeer af te raden. Niet alleen voegt het niets toe qua voeding, maar het zorgt juist voor dat mensen ondervoed raken (het feit dat mensen dik zijn, is vaak een teken van ondervoeding).
Ook nog de link leggen met de gevreede k-ziekte. Toch voor veel mensen een reden om gezond te eten. Het eten van brood, en in deze het eten van (geraffineerde) koolhydraten in zijn algemeenheid is een hoofdoorzaak voor het ontstaan van deze ziekte.
Het wordt te lastig om dit alles hier uiteen te zetten, derhalve een bijgevoegde link, om een idee te krijgen wat Otto Warburg (Duits biochemicus) al in 1924 ontdekte. De normale citroenzuurcyclus ten opzichte van de glucosefermentatie van kankercellen.
http://www.uitdaging.net/gezond/kanker_behandeling_voeding.html
-------------------------
Naschrift redactie
Op http://www.scienceforlife.eu/tekst%20coeliakie.htm staat: Een allergie voor gluten komt in de samenleving erg veel voor: 2 tot 3% van de mensen heeft namelijk glutenintolerantie.
Dat is een heel ander percentage dan in het artikel van Jeroen is genoemd. Mogelijk dat hier dus een vergissing gemaakt is.
----------------------
Vandaag een artikel over brood waarin nogal wat onjuistheden.
Hij beweert dat 1 op de 3 mensen een glutenintolerantie heeft. Het is slechts 1 tot 3 op 100. Ook zijn phytaten in graan helemaal niet slecht. Het is waar dat phytaten zich aan mineralen zoals ijzer, zinc en magnesium binden maar het is een klein effect. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het tot mineraaltekort leidt. Phytaten zijn ontstekingsremmend. In laboratoriumonderzoek hebben phytaten geholpen met het normaliseren van celgroei en stopte het de uitbreiding van kankercellen.
René


Terug naar de inhoud