01/2014 - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Brood (granen)

Gepubliceerd door in Voeding ·
Tags: broodgraangluten
Naast de mythe dat teveel vlees slecht voor je is, hebben we aan de andere kant ook nog de mythe dat brood goed voor je is.
Aangegeven wordt vooral volkorenbrood te eten, aangezien dit boordevol zit met vezels, vitaminen en mineralen. Hoewel deze wel aanwezig zijn (boordevol is wel erg overdreven), wordt er niet gezegd wat er nog meer in zit wat  die vezels vitaminen en mineralen feitelijk waardeloos maakt.

Zo zit er in graan bijvoorbeeld gluten. Gluten is een eiwit die niet voor de menselijke consumptie bedoeld is. Dat is ook de reden dat 1 op de 3 mensen een glutenintolerantie heeft (dat zijn voor behoorlijke ontstekingsreactie op de inname van gluten. Daarbij zijn de mensen die een mildere reactie krijgen op gluten niet meegenomen.
Voor de mensen die een glutenallergie hebben kan dit na langere tijd lijden tot een aantal vervelende consequenties zoals vormen van huidziekten, gewrichtspijn (artritis), brandend maagzuur, oprispingen, auto-imuunziekten (coeliakie).
In de plantenwereld zijn er feitelijke twee manieren om het overleven van de soort te garanderen. De eerste is opgegeten worden. We zien dit bij groenten en fruit. De plant produceert kleurige vruchten die de zaadjes bevatten die in staat zijn de spijsvertering te overleven. De kleuren trekken dieren die de vruchten eten en de zaadjes op die manier verspreiden.
De tweede manier is om niet gegeten te worden. Dit zie je vooral bij granen. De plant maakt zaden en om dieren te ontmoedigen om ze te eten, produceert ze tevens een gif. Zo maakt de tabaksplant nicotine aan om zijn bladeren te beschermen tegen insecten. De tarweplant maakt daarvoor lectine aan.
Lectines zorgen er in de menselijke darm voor dat de laag die over de absorberende cellen van de dunne darmwand zitten beschadigd wordt, waardoor de een goede opname van voedingsstoffen belemmerd wordt.
Daarnaast zorgen de beschadigingen ervoor dat grotere, onverteerde eiwitmoleculen de bloedbaan binnen kunnen dringen. Omdat sommige van deze eiwitmoleculen zich voordoen als eiwitten in gezonde cellen, raakt het afweersysteem in de war en valt deze ook de lichaamseigen cellen aan. Dit leidt tot een autoimmuunreactie en, volgens veel wetenschappers, de bron van veel ziekten.
Als laatste bevatten granen ook phytaten. Phytaten zijn nutrienten die zich in het spijsverteringskanaal makkelijk binden aan mineralen zoals magnesium, calcium en zinc en zodoende slecht opgenomen worden. (een manier om phytaten onschadelijk te maken is fermentatie, vandaar dat vanuit dit oogpunt zuurdesembrood beter is dan gewoon brood).
Bovenstaande uiteenzetting is ook meteen de verklaring dat de stelling dat bruin brood beter is dan wit ook niet waar is. Immers als je witbrood eet dan eet je alleen lege calorieën en krijg je een snelle stijging van de bloedsuiker (en bijbehorende insulinepiek). Eet je bruin brood dan krijg je feitelijk gifstoffen binnen die de opname van de voedingsstoffen blokkeren. De stijging van de bloedsuiker is dan wel niet zo snel als bij witbrood, maar aangezien de afgifte een langere tijd duurt, is de feitelijke hoeveel insuline die in het bloed komt gelijk.
Het eten van brood is dus zeer af te raden. Niet alleen voegt het niets toe qua voeding, maar het zorgt juist voor dat mensen ondervoed raken (het feit dat mensen dik zijn, is vaak een teken van ondervoeding).
Ook nog de link leggen met de gevreede k-ziekte. Toch voor veel mensen een reden om gezond te eten. Het eten van brood, en in deze het eten van (geraffineerde) koolhydraten in zijn algemeenheid is een hoofdoorzaak voor het ontstaan van deze ziekte.
Het wordt te lastig om dit alles hier uiteen te zetten, derhalve een bijgevoegde link, om een idee te krijgen wat Otto Warburg (Duits biochemicus) al in 1924 ontdekte. De normale citroenzuurcyclus ten opzichte van de glucosefermentatie van kankercellen.
http://www.uitdaging.net/gezond/kanker_behandeling_voeding.html
-------------------------
Naschrift redactie
Op http://www.scienceforlife.eu/tekst%20coeliakie.htm staat: Een allergie voor gluten komt in de samenleving erg veel voor: 2 tot 3% van de mensen heeft namelijk glutenintolerantie.
Dat is een heel ander percentage dan in het artikel van Jeroen is genoemd. Mogelijk dat hier dus een vergissing gemaakt is.
----------------------
Vandaag een artikel over brood waarin nogal wat onjuistheden.
Hij beweert dat 1 op de 3 mensen een glutenintolerantie heeft. Het is slechts 1 tot 3 op 100. Ook zijn phytaten in graan helemaal niet slecht. Het is waar dat phytaten zich aan mineralen zoals ijzer, zinc en magnesium binden maar het is een klein effect. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het tot mineraaltekort leidt. Phytaten zijn ontstekingsremmend. In laboratoriumonderzoek hebben phytaten geholpen met het normaliseren van celgroei en stopte het de uitbreiding van kankercellen.
René


Overleven op je eigen vierkante kilometer

Gepubliceerd door in Voeding ·
Tags: moestuinverbouwenbijen
De meeste mensen zouden graag eenvoudiger leven en  verantwoordelijkheid nemen voor het milieu. Iedereen kan groener kan leven, of je nu een stukje land bebouwt, bijen houdt in de stad of vrij woont op het platteland. Iedereen vindt in dit boek wel iets om uit te proberen. Naast traditionele ambachten en kaas of brood maken worden technieken uit de 21e eeuw getoond om afval te verminderen en wind- en zonne-energie te benutten om je huis te verwarmen. Met grondig advies, stap-voor-stap uitleg en fascinerende illustraties.


Laat 2014 het jaar van de moestuin worden!

Gepubliceerd door in Voeding ·
Tags: moestuinvoedselbieten
Vooral mensen die krap bij kas zitten, zouden in 2014 wat mij betreft heel bewust moeten inzetten op het zelf verbouwen van voedsel.
Zelfs op balkons is het mogelijk om met potten te werken en toch een flinke oogst te realiseren.
Heeft u een tuin, reserveert u dan in 2014 eens bewust een stukje van uw tuin voor wat groenten en fruit.
Niet alleen is het leuk, maar het is daarbij (als u goede en onvergiftigde grond heeft) gezond en goedkoop.
U kan uzelf een flinke som geld besparen door eigen tomaten, sla, komkommers, aardappelen, sperziebonen, kolen, bieten, aardbeien etc. te verbouwen. Je kan potten ook boven elkaar tegen een muur aanzetten... Heeft u dus weinig ruimte, denk dan ook verticaal.
  

Ik heb zelf wel de ruimte en heb afgelopen zomer al mogen  genieten van een enorme opbrengst. Zo eten wij zelf in het gezin nog  altijd van de aardappelen die we afgelopen zomer geoogst hebben. Ook  aten we deze week nog van de ingevroren sperziebonen. We drinken munt  thee uit de tuin. En in feite zijn we als voedselproducenten nog maar  net begonnen.
Pas afgelopen jaar heb ik de nodige fruitbomen gepland.  Ook heb ik nu verschillende soorten bessenstruiken gepland. Aankomende  zomer zal daar de eerste oogst van gaan komen.
Nu kreeg ik als commentaar bij de welzijnstichting dat het kopen van  potten, potaarde etc allemaal ook geld kost. Dat klopt, als je alles  nieuw wilt hebben. Maar bij de lokale kringloopwinkel is het al veel  goedkoper te krijgen en bij veel particulieren en bedrijven staan heel  veel potten ongebruikt. Net zoals we zaden kunnen ruilen, kunnen we ook  potten en aarde met elkaar ruilen. Zo ook met aarde. Wat de één over  heeft, kan de ander soms gratis ophalen.
Het probleem is niet zo zeer  geld. Het probleem is dat we elkaar niet goed genoeg kennen om  makkelijk met elkaar te delen of ruilen.
Armoede in de samenleving is  dus vooral ook een gevolg van het feit dat we elkaar niet meer kennen.  Iemand die geen werk meer heeft en dus als werkloos geldt, heeft veel  tijd. Tegelijkertijd zijn er heel veel gezinnen waar zowel vader als  moeder keihard moeten werken en nooit tijd hebben.
Waarom zien we daar als samenleving de potentiële kans niet?
Denk aan: Boodschappen doen, koken, tuin onderhoud, moestuin  onderhouden, verkopen moestuin producten, en ga maar door. Door samen te  werken kan ook iemand die tijdelijk geen 'werk' heeft een goed inkomen  verkrijgen. Het gaat er alleen om creatiever te worden met de  mogelijkheden die we eigenlijk samen al hebben. Wie een drukke baan  heeft, kan dan thuis ook veel meer tijd vinden om met bijvoorbeeld de  kinderen door te brengen.
Liggen er in uw woonplaats stukken grond braak? Vraag de gemeente of  de grondeigenaar gewoon brutaal of u zo lang de grond mag bewerken en er  een moestuin mag vestigen voor de tijd dat er toch niets anders op die  grond gedaan wordt. Zo heeft u wel de voordelen, maar niet de kosten van  de grond! Het argument van geen geld, geen grond etc is dan ook  vervallen. Met een beetje creativiteit is er veel meer mogelijk dan we  nu doen. We moeten ook niet zo bang zijn om initiatief te nemen.
Ik  ben zelf vrijwilliger bij een nieuw lokaal initiatief in Best en  Oirschot. Misschien ook iets voor bij u in de stad of het dorp? www.beursvloer.org


Over vlees en vet (binnengekomen artikel)

Gepubliceerd door in Voeding ·
Tags: vleesvetlichaamkoolhydraten
Geschreven door Jeroen van Leeuwen. \t \t\t\t \t\t\t
\t\t\t \t\t \t\t\t \t\t \t\t
 \t\t
Hoi Tom,

Ik heb zojuist het stuk gelezen inzake de vleesconsumptie en ook hier wil ik wel wat opmerkingen plaatsen.

je hebt inderdaad gelijk als je zegt dat het onmogelijk is om alle mensen in de wereld dezelfde hoeveelheid vlees te geven zoals wij nu hier doen. Vraag is echter of dit probleem ontstaat door een tekort aan vlees of  een teveel aan mensen.

Ikzelf denk toch het laatste. Veel vlees eten is voor het lichaam namelijk totaal geen probleem, zolang je geen bestaande nierziekten- of afwijkingen hebt. Daarbij ook vermeld dat het vlees onbewerkt moet zijn en grasgevoed (= biologisch). Gezonde nieren kunnen de hoeveelheid eiwitten makkelijk verwerken en een teveel aan eiwit wordt omgezet in glucose en dan (eventueel) vet. Probleem is meer dat de menselijke populatie is geëxplodeerd door de introductie van granen en suiker (en de olie om via productieprocessen snel en goedkoop inferieure voedingsbronnen te creëren).
  
Het eten van vlees is essentieel voor het lichaam, koolhydraten absoluut niet (op de voorraden glycogeen na, de opslagvorm  van koolhydraten in de spieren en de lever bestaat niets in het lichaam uit koolhydraten, terwijl alles uit eiwit of vet bestaat). Overigens levert vlees nauwelijks energie: biefstukje van 100 gr levert 115 kcal, terwijl 100 gr volkorenbrood 208 kcal en 100 gram rijst 370 kcal levert. Daarnaast is bijna alle energie afkomstig van eiwit, welke als herstelcomponent gebruikt worden en niet als energie.

Daarnaast  nemen we ook niet efficiënter energie op uit groenten, aangezien hier  nauwelijks energie inzit en door de vezels, kost het het lichaam vaak meer energie om het te verbranden dan dat er vrijkomt. Bij fruit ligt het iets anders, aangezien er fructose inzit.

Jouw suggestie om noten te eten is ook niet het beste. Het levert weliswaar veel energie door het vetgehalte, maar het bevat een incompleet aminoprofiel (overigens zijn pinda's geen noten, maar peulvruchten). Dit wil zeggen dat noten eten bij een voldoende vleesiname op zich niet zo slecht is, maar er zijn betere vormen.

Om namelijk ook maar meteen een andere mythe te doorbreken: verzadigd vet is zeer goed voor je, vooral als het van dierlijke producten komt. Verzadigd vet geeft snel energie  en bevat flinke hoeveelheden cholestorol (weer een andere mythe), welke zeer belangrijk zijn voor je lichaam. Niet voor niets maakt je lever, wanneer je geen cholesterol via je voeding binnenkrijgt, 3 gram van het goedje per dag aan.
Binnen het lichaam zijn alle celmembramen gemaakt van cholesterol. De hersenen functioneren op cholesterol (en minimaal glucose of ketonen). Een verminderde cholesterolinname kan leiden tot geheugenverlies en alzheimer. Wellicht is een verminderde inname van verzadigd vet sinds de jaren 80 ook de reden voor het veelvuldig voorkomen van ADHD tegenwoordig.
De connectie tussen cholesterol en hart- en vaatziekten is ook nooit aangetoond. Sterker nog hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door de excessieve inname van plantaardige oliën. Deze bevatten grote hoeveelheden omega 6 vetten welke zeer ontstekingsbevorderend zijn (dus ook de binnenkant van de vaatwanden) itt omega 3 welke ontstekingsremmend zijn.
Neem daarbij een gigantische inname van (geraffineerd) voedsel dat grotendeels uit koolhydraten bestaat en derhalve iedere keer een insulinerelease van de alvleesklier tot gevolg heeft en je hebt een ideale combinatie die kan leiden tot aderverkalking en uiteindelijk een hartinfarct. Insuline is namelijk ook zeer ongezond voor het lichaam en leidt ook tot ontstekingsreacties.
Overigens is het in bovenstaande situatie een voorwaarde om tot een hartinfarct te komen ook dat het gehalte van het goede cholesterol (HDL) laag is. Is dit niet het geval dan zal dit HDL het eventuele LDL (slechte cholesterol) dat aan de geïrriteerde vaatwanden is gehecht gewoon opruimen en is er geen probleem.
Zijn de vaatwanden in orde dan is het cholesterolgehalte al helemaal niet meer relevant, omdat het zich niet kan hechten aan het gladde oppervlakte van vaatwanden.
Al met al is het essentieel om vlees te eten en veel verzadigd vet en GEEN koolhydraten te eten. Naast vlees is dan ook eieren een zeer goede  bron van voeding. Ikzelf consumeer er 8-10 per dag en nee mijn cholesterolgehalte is 5,6 met een zeer goed gehalte HDL en een laag gehalte triglyceriden.
Naast het eten van vlees is ook het gebruik van biologische kokosolie zeer aan te bevelen. Hoog gehalte verzadigd vet, maar daar het  laurinezuur is, zeer makkelijk op te nemen.
Overigens is zuivel, zoals je eerder vermeld, niet het meest bevorderlijke voor je, maar daar zou wel de kanttekening bij geplaatst moeten worden, dat wanneer het rauwe melk betreft deze niet zo slecht voor je is en dat wanneer de zuivel gefermenteerd is (ofwel de lactose is verdwenen) het zelfs een goede bron van energie kan zijn (neem harde kazen. Hoe langer gerijpt hoe beter)
Als laatste nog een opmerking over energie. Heel de discussie over hoeveel energie je per dag mag eten is, wanneer je geen koolhydraten eet, een non discussie. Het lichaam is te complex om op die manier te werken. In een goede situatie, maakt het helemaal niet uit hoeveel kcal je binnenkrijgt, je lichaam is namelijk in staat om zich te ontdoen van vet wat je eet en wat niet nodig is. Dit verlaat zonder verbrand te worden het lichaam en heeft derhalve geen effect.
Daarom is het bovenstaande manier van eten ook zo perfect: voedsel krijgt smaak doordat het vet bevat en je kunt er zoveel van eten als je wilt en toch slank blijven.
Ik hoop dat je bovenstaande hebt willen lezen en het je er toe getriggerd er over na te denken.
Ik was hierboven nog een klein ding vergeten wat betreft de cholesterol: en dat is dat cholesterol de grondstof is van een groot aantal hormonen.

Mocht je nog wat linkjes willen hebben:

cholesterol: http://jessevandervelde.com/de-ongegronde-opvattingen-over-cholesterol-kunnen-nadelige-gevolgen-hebben-voor-uw-gezondheid/

verzadigd vet: http://www.leefbewust.com/themas/hersenvoer.html

eiwit: http://www.salusi.nl/teveel-eiwitten-wat-gebeurt-te-veel-eiwit-eet/

Uiteraard is dit een eenzijdige visie, maar net als jij stelt, is is het niet van belang om lezers van het gelijk te overtuigen, maar om mensen een andere kant te laten zien, zodat ze zelf een conclusie kunnen trekken.

Ik  doe zelf veel aan krachttraining en ik heb alles zelf toegepast: de enige manier om gezond slank te blijven zonder dat je op de hoeveelheid voeding hoeft te letten is een paleodieet, want daar komt dit alles eigenlijk op neer.

Jeroen van Leeuwen
----------------
Er zijn heel wat reacties op het artikel binnengekomen. Degene die ik mag plaatsen vindt u hieronder:
Het uitgebreide stuk wat door een lezer is ingezonden is heel wijs én het is nog waar ook.
Ieder zijn eigen waarheid zou je zeggen maar in dit geval kun je er niet omheen. Bovendien zijn er genoeg onderzoeken die dit onderbouwen.
Uit eigen ervaring pas ik al 2 jaar stapsgewijs datgene toe wat in het geschreven stuk staat en bloeduitslagen zijn de feiten die deze uitspraken bevestigen. Van bloedsuikers tot cholesterolgehaltes, als bloeddruk etc. Van een ernstige diabeet (erfelijk geval met enig overgewicht) naar een gecontroleerde diabeet die het roer heeft  omgegooid. Niet door light-producten te eten, wat funest is voor je lichaam behalve voor de voedingsmiddelenindustrie maar door eiwit en vetrijk te eten met héél weinig koolhydraten en suiker. Ik moet toegeven dat het in je hoofd een hele ommezwaai is want het wordt ons met de  paplepel ingegoten om weinig vet te eten maar als iedereen dit  stapsgewijs zou gaan volgen heeft dit enorme economische voordelen. Denk alleen maar aan de zorg waar we minder gebruik van gaan maken, voordeliger voor onze portemonnee omdat je per saldo minder eet qua  hoeveelheid en minder slechte etenswaren koopt en een energieniveau waar je U tegen zegt.
Leuk dat je dit bericht hebt geplaatst, een eyeopener voor ieder.  
Met vriendelijke groet,
Ineke
----------------------
Interessant het artikel van Jeroen van Leeuwen. Hij heeft gelijk dat witte koolhydraten, aardappelen, wit brood, witte pasta, witte rijst, niet goed zijn. Maar rauwe melk is niet beter dan gepasteuriseerde melk. Je kunt de wetenschappelijke argumenten hier lezen: http://skeptoid.com/episodes/4383 Het paleo-dieet is een mythe en heeft geen wetenschappelijke basis: http://tv.greenmedinfo.com/debunking-the-paleo-diet-ted-talk/ Voor veel wetenschappelijk onderbouwde info over voedsel zie: http://www.drfuhrman.com Ik probeer de methode van dr. Fuhrman te volgen maar eet wel af en toe pasta of aardappelen. Met vriendelijke groet, Rene 
-----------------------------

Ik heb dat bericht gelezen en wist niet wat ik zag. Ik ben het niet eens met de schrijver. Ik was tot 3 jaar geleden heel gezond. Nooit long- of hartproblemen, altijd ideale bloeddruk (ik drink en rook niet, ook nooit gedaan) Af en toe wat sporten en vooral veel beweging in mijn dagelijks werk. Toen heb ik op mijn 63 ste alvleesklier kanker gekregen (endocrine kanker). (alvleesklier noemen ze bij ons pancreas) Het kankergezwel, een ei groot, is samen met de pancreaskop verwijderd waardoor er nog maar de helft aanwezig is. Dat overgebleven stuk werkt nog maar maakt onvoldoende insuline aan om de glucose in het bloed op peil te houden. Insuline kan schadelijk zijn maar niet in de context zoals hij beweert. Ik ben ondertussen wel ervaringsdeskundige. Ik moet 4 keer per dag prikken en de clucose in het bloed meten. De onderwaarde is 70 milligram per... de bovenwaarde 180 milligram en daartussen moet het blijven. (ik ben niet helemaal zeker, ik dacht xx milligram glucose per dl bloed) Als ik zak richting 70 mg krijg ik een slap gevoel in de benen en op 65 beginnen mijn handen te beven zoals een halzheimer patient. Er begint zich dan ook een sterk concentratie verlies op te treden. Dan moet ik heel dringend iets eten of drinken met koolhydraten. Onder de 50 krijgen de hersens te weinig voeding en ga je bewusteloos. Het lichaam heeft dus echt wel koolhydraten nodig. Een gezond lichaam vangt dit meestal zelf op maar iedereen kent wel dat gevoel van een appel-flouwte, vlug iets zoet eten en het is voorbij. Een gezond lichaam vangt dit echter zonder eten ook wel op. Een diabetes patiènt niet, die moet tijdig bijvullen. Ik ga regelmatig over de 180, dan moet ik insuline bijspuiten om onder de grens te geraken omdat mijn eigen pancreas niet kan volgen. Een gezond lichaam kan veel aan en regelt bijna alles zelf maar je weet het niet altijd als het nooit gecontroleerd wordt. Er zijn mensen die geen weet hebben dat ze diabetes hebben en regelmatig over de 400 staan, dat voel je niet, dat is pas gevaarlijk. Als dat jaren duurt (en dat gebeurd vaak) krijg je problemen van dichtslibben vaar fijne haarvaatjes in de tenen, de vingertoppen het netvlies in de ogen en in levensnoodzakelijk organen. Deze mensen produceren meestal nog voldoende insuline maar de kwaliteit is zo slecht dat die zijn werk niet meer naar behoren doet (ouderdoms diabetes) Er zijn drie types diabetes Type 1,  bijna altijd bij jonge mensen, dit is een auto immuunziekte, de insuline cellen worden door het eigen afweersysteem afgebroken Type 2   ouderdomsdiabetes, hierboven summier beschreven Type 3   secundaire diabetes, zoals bij mij wanneer een deel of de volledig pancreas operatief verwijderd werd Gelukkig zijn de behandelingsmethoden de laatste jaren heel sterk verbeterd en minder belastend voor de patient. Ik ben geen vleeseter, max 30 à 50 gram per dag en ik mis het niet. Maar zonder koolhydraten gaat het voor mij echt niet (vroeger ook niet). Ik eet niet meer op hongergevoel maar op de juiste inname van het aantal koolhydraten (soms vervelend maar het kan niet anders). Daardoor ben ik ook tot het besef gekomen dat wij westerlingen geen honger kennen maar dat veel eten (vlees en vet = smaakmakers) het gevoel versterken van goesting hebben in (te) veel eten. Deze laatste 3 jaar heb en had ik nooit last van honger, wel goesting om meer te eten maar doe dat niet. Mijn gewicht staat al 3 jaar stabiel met een BMI van 24 à 25. Om gezond te leven hebben we van alles nodig wat maar met mate en vooral puur zonder te veel beweringen. Ik hoop je niet verveelt te hebben met dit bericht maar kon het niet laten antwoord te geven hierop met mijn eigen ervaringen. 
---------------------------

Ik wil even reageren op het verhaal van Jeroen van Leeuwen over voeding en met name verzadigd vet en cholesterol.
Of alles wat hij te berde brengt correct is, weet ik niet maar wat hij zegt over verzadigd vet en cholesterol is m.i. helemaal waar.
Zie de boeken 'De cholesterolleugen' van prof Walter Hartenbach, Duits hart- en vaatchirurg, 'De cholesterolhype' van Malcolm Kendrick, Schotse arts, die
vele (quasi)wetenschappelijke onderzoeken tegen het licht heeft gehouden en ondeugdelijk heeft bevonden, 'Fat and cholesterol, good for you' van de Deense cardioloog en onderzoeker Uffe Ravnskov en het proefschrift van de in maart 2012 gepromoveerde arts Remko Kuipers die onderzoek heeft gedaan naar verbanden tussen ons eetpatroon en welvaartsziekten. (proefschrift: 'Fatty acids in human evolution: contribution to evolutionary medicine'. In een door hem geschreven artikel in het tijdschrift Frontier zegt hij o.a.: "Sterker nog, de beschikbare studies die met verzadigd vet zijn verricht laten geen gezondheidsrisico's zien. Evenzo wordt in toenemende mate betwijfeld of een hoog serum cholesterol per se eigenlijk wel zo'n groot risico is zoals dat sinds de jaren vijftig naar het publiek is gecommuniceerd."
Dat dit voortschrijdend inzicht vele cardiologen nog niet heeft bereikt heb ik zelf ondervonden toen ik op eigen gezag stopte met het slikken van statines die bedoeld zijn om het cholesterolniveau te verlagen, enerzijds vanwege de inzichten van Kendrick, Hartenbach en Ravnskov, anderzijds vanwege het diabetesbevorderende effect dat ervan uitgaat. Men wenst er niet over te praten met de patiënt, die immers geacht wordt domweg alle richtlijnen van de dames en heren medici te volgen. Mijn advies: zorg dat je zelf de regie zoveel mogelijk houdt, verzamel zelf informatie en maak je eigen afwegingen.
Vriendelijke groet,
Léon


Minder vlees eten

Gepubliceerd door in Voeding ·
Tags: vleesvoedenproducerenmilieu
Er zijn een aantal redenen te noemen waarom we minder vlees zouden moeten eten.
Om maar met een heel legitieme reden te beginnen, het kweken van vlees is heel inefficiënt. De beesten eten enorme hoeveelheden graan en maïs en belangrijk ook, produceren zeer veel schadelijke stoffen vanuit bijvoorbeeld de winden die ze laten en de mest die ze produceren. De wereld is te klein om alle monden te blijven voeden als we allemaal evenveel vlees als in Amerika en Europa willen eten.

Maar dat is dan nog alleen maar het milieu en de voedselproductie waar we het over hebben.
Vlees is tegenwoordig ook nog eens ongezond.
Tenminste, in de enorme hoeveelheden en de kwaliteit die wij tegenwoordig tot ons nemen. Eén tot twee keer per week vlees eten is prima. Maar wij eten tegenwoordig iedere dag veel vlees. En dan praat ik ook nog eens over in feite heel veel vlees. Dat is een enorme overkill.
Vlees geeft ons een enorme hoeveelheid energie die heel langzaam door het lichaam wordt opgenomen. Ideaal dus als je lange tochten per voet gaat maken...
Maar die lange uitputtende tochten te voet maken we tegenwoordig niet meer. We gaan niet met een groep een week op jacht om ver weg in de bossen met pijl en boog op een paar herten te jagen.
We hebben dus al die  energie niet nodig. We nemen veel efficiënter en sneller energie uit groenten, fruit, granen en noten op. Vooral noten zijn een zeer energierijke bron. We zouden als mensheid veel meer noten moeten eten.
Als uw moeder veel vlees gegeten heeft tijdens de zwangerschap, dan ging dat voor de mannen onder ons ten koste van enkele belangrijke zaken...  Welke zaken? U hoort het hier van de arts, helemaal aan het einde van zijn betoog!
http://www.therealfoodchannel.com/videos/dairy-foods/the-shocking-truth-about-dairy.html
Hij is overigens wel heel fanatiek. Ik denk dat de waarheid toch iets meer in het midden ligt. Toch is het goed om ook eens te horen dat het anders kan, en anders moet. Uiteindelijk was ook een manager van Campina het vorig jaar met me eens dat de huidige weg die we lopen tot een probleem gaat leiden. Er moet in de toekomst iets dramatisch veranderen, willen we alle mensen kunnen blijven voeden.


Nederland zuivelland

Gepubliceerd door in Ziekte ·
Tags: zuivelmelkonderzoek
De gezondheid van zuivel ter sprake brengen is in Nederland 'not done'.
De zuivelsector is hier heel sterk en Nederlanders worden al vanaf hun geboorte voorgehouden dat zuivel gezond is.
Helaas, dat is pertinent niet zo.

Koemelk is goed voor maar één doelgroep, namelijk kalveren.
Net zoals moedermelk enorm goed is voor baby's.
U bent geen kalf, dus koemelk is niet ideaal voor u.
Hoe weten we dat?
We  kunnen het zien vanuit de ingrediënten die in moedermelk en koemelk zitten. Calcium bijvoorbeeld zit enorm veel in koemelk, maar bijna niet in moedermelk.
Dat is ongetwijfeld geen toeval dat dit vanuit de natuur spontaan zo ontstaan is.
Doe daarbij het feit dat er steeds meer sporen van pesticiden, hormonen en andere chemicaliën in koemelk zitten.
Vergeet ook niet dat pasteurisatie helemaal niet goed is. Het doodt niet alleen de schadelijke bacterieën, maar ook bijna alles wat nog wel goed is. Moedermelk koken we toch ook niet? Door pasteurisatie worden de verkeerde onderdelen in de melk juist opgebroken waardoor het nog makkelijker opgenomen kan worden door het lichaam. Precies zoals we het dus niet willen. Dat was indertijd al bekend, maar Pasteur had de betere lobby campagne en aldus werd pasteurisatie de standaard.
Pasteurisatie is daarbij vooral gekozen omdat het indertijd de meest overtuigende manier was om de vuiligheid van de samenleving uit de melk te houden. Dat was het voornaamste argument voor pasteurisatie. Over de nadelen hebben ze het bijna niet gehad.
Maar terug naar calcium... We hebben helemaal niet zoveel calcium vanuit zuivel nodig! We worden voorgelogen door de zuivelindustrie. Melk drinken voor de calcium is onzin.
Melk en zuivel producten creëert juist hartfalen en obesitas. Er zit namelijk veel te veel proteïne in zuivel. Dat is weer ongezond voor ons. Het voorkomt overigens ook dat u uw lichaam de calcium kan opnemen... u leest het goed. Uiteindelijk is het zo dat al die calcium in melk door de ook aanwezige proteïnes niet wordt opgenomen door ons lichaam.
Calcium  zit in de grond en krijgt u binnen door eerlijk voedsel te eten. Eerlijk voedsel is dus voedsel dat daadwerkelijk op de volle grond is geteeld.
Een advies aan u als u zich niet zo goed voelt... maar nog wel goed  genoeg om niet naar een arts te willen. Probeer eens zonder zuivel te gaan leven. Doe dat eens een paar weken. Kijk eens hoe u zich dan voelt.
Uw kind zo druk... Soms is de oplossing zo simpel, dat we het bijna niet willen geloven.
OK, geloof mij niet op mijn woord, maar geloof dan een arts die er voor gestudeerd heeft en er onderzoek naar deed.


Waarom is melk niet zo goed voor je

Gepubliceerd door in Ziekte ·
Tags: melkzuiveleiwit
(Binnengekomen artikel, naam schrijver bij de redactie bekend)
Ik schrijf je deze mail naar aanleiding van je artikel in Beursbox over melk. Het is het eiwit (proteïne) Caseïne dat het probleem is in melk, zoals je verder in deze mail kunt lezen. Wat betreft de  pasteurisatie, dat was van vroeger toen de hygiëne nog niet zo goed was als tegenwoordig. Door pasteuriseren verdwijnen alle enzymen, waaronder amylase (koolhydraten), Lypase (vetten) en trypsine voor de eiwitten. Hierdoor ontstaat lactose intolerantie, omdat alle lactaten uit de producten zijn verwijderd door pasteurisatie.
Wanneer men rauw melkse producten zou gebruiken heb je er geen last van omdat hier nog alle enzymen aanwezig zijn. Met andere woorden wil  je graag zuivel gebruiken, koop die dan rechtstreeks bij de boer en dan  moet je nog opletten dat je bij een boer koop die een gesloten ecologisch systeem handhaaft en het liefst met bemesting bovengronds.  Dit betreft ook kaas, bij de supermarkt moet je niet zijn daar zit de kaas vol met kleur stoffen en e-nummers maar bij de Eko plaza of andere natuurwinkels kan je rauwmelkse kaas kopen die nog alle enzymen in zich heeft en goed door het lichaam worden opgenomen.
Wij mensen zijn de enige zoogdieren die na de zoogperiode nog melk drinken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat melk meer kwaad doet dan goed. In landen waar de grootste melk consumptie is zoal b.v.  Nederland, bestaat ook de grootste vorm van osteoporose. Hoe komt dit nou? Caseïne is een eiwitproduct in de koeienmelk die in de maag een moeilijk te verteren massa vormt door stolling en die alleen geschikt is voor het vier magen spijsverteringsstelsel van de koe. Doordat deze massa blijft kleven aan de darmwand, verhindert het de resorptie van vele mineralen, ook in de dunne darm. Doordat het calcium in de moeilijk verteerbare caseïne zit en er veel fosfor in de melk zit, kun je juist osteoporose, allergie en nierstenen krijgen.
In moedermelk zit meer calcium dan fosfor en blijkt het calcium beter opgenomen te worden dan uit koemelk.
Er zijn drie redenen waarom voor de mens de kalk uit de koemelk geen verhoging hiervan in ons lichaam geeft.
1.    Het calcium is moeizaam uit de caseïne te halen
2.    Het is lichaamsvreemde calciumcarbonaat.
3.    De fosfor in de melk wordt wel goed opgenomen en trekt calcium uit de botten.
Ook coca cola bevat veel fosfor. In een Amerikaans onderzoek bleken veel vrouwen osteoporose te hebben door te intensief cola gebruik.
Mineralen worden vooral in een zuur milieu opgenomen, maar melk heeft en neutraliserend effect op het maagzuur. En dan zie je nog vaak  mensen een glas melk drinken tijdens het eten. Dat betekent dat het  voedsel niet goed wordt verteerd en opgenomen via de dunne darm waar de meeste resorptie plaats vind.
Bij onderzoek werden er antibiotica en hormonen in ons lichaam terug gevonden die aan diervoeders worden toegevoegd. Ze zijn via zuivelproducten in ons lijf terecht gekomen. Aan klachten als eczeem, dauwworm, oorontsteking, astma en hoofdpijn ligt in 75% van de gevallen een allergie of overgevoeligheid voor melk ten grondslag.
Tot zover mijn betoog over het vraagstuk of melk nou wel of niet goed voor je is.


Smoothies, het gezonde alternatief

Gepubliceerd door in Voeding ·
Tags: smoothiesfruitrecept
Smoothies kan je natuurlijk in de winkel kopen, maar zeg nu eerlijk, willen we dat werkelijk? Het is veel beter om zelf smoothies te maken.  Zo kan je ze ook helemaal aanpassen aan wat je zelf wilt. Ik heb hier  een hele reeks aan recepten gevonden. Dat is lekker makkelijk! Klik hier.
Een iets andere aanbieding, maar wel met nog wat meer gekoppelde bonussen zag ik hier. Dit is ook wel heel aantrekkelijk. Klik hier.


Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu