12/2013 - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Portugal zet in op agrarische groei

Gepubliceerd door in Voeding ·
\t\t
In Portugal is 'tuinieren' en kleinschalige landbouw enorm populair  geworden. Werklozen volgen massaal cursussen in het op kleine schaal  verbouwen van klein fruit en groenten.
Als reden wordt de crisis  gegeven. Er is geen werk, maar er is in Portugal door de lage  bevolkingsdichtheid land genoeg. Ook is het klimaat helemaal zo slecht  nog niet.
Zelf groenten en fruit verbouwen is veilig en goedkoop en  levert een daginvulling op en je hebt dan wat om te kunnen ruilen.  Werkloos thuis zitten levert niets op, want uitkeringen zijn in Portugal  karig.
De crisis is dus een stap terug naar de natuur. Men wil weer  leren wat grootouders nog konden, namelijk het eigen voedsel verbouwen  zodat je minder afhankelijk bent en minder geld nodig hebt.
In Nederland kennen we dat stapje terug naar de natuur ook, maar hier  wordt de stap vooral richting wietkwekerijen op zolder gezet. We hebben  hier minder ruimte en er is enorm veel vraag naar wiet. Ik wil het niet  goedpraten, maar het is wel marktwerking.
Ik begrijp nog altijd niet waarom de Nederlandse staat hier geen legalisatie inzet, zodat eea ook belast kan worden.
We  doen net alsof wiet zo enorm schadelijk is, maar alcohol en tabak roken  is net zo schadelijk. Maar goed, daar ging het hier niet over.
In Portugal doen bedrijven die cursussen rondom het verbouwen van  groenten en fruit het heel goed. Aankomende zomer zal het aantal  groenproducten uit Portugal enorm toenemen. Het meeste zal echter dienen  voor eigen gebruik. Wil men namelijk eten, dan zal er zelf geproduceerd  moeten worden. Het gaat namelijk niet goed met de economie van  Portugal.
Eigen producten zijn daarbij over het algemeen gezonder dan  producten vanuit de massale teelt door multinationals. Het zal dus ook  wat doen aan de verbetering van de gezondheid van de Portugezen. Vooral  obesitas zal hierdoor wel eens flink kunnen afnemen. Het is een  dubbelzijdig zwaard. Meer bewegen door activiteiten in de moestuin en  gezonder eten... De crisis is niet op alle fronten slecht voor ons.
Ik  denk dat deze trend naar eigen voedsel kweken Europabreed gaat opkomen.  Ze is een goede zaak. Vandaar ook mijn eigen initiatief www.perma-cultuur.nl


Is vlees wel essentieel?

Gepubliceerd door in Voeding ·
In de reactie van Jeroen van Leeuwen op jouw uitstekende artikel Minder Vlees Eten vallen mij 2 regels op:
"Het eten van vlees is essentieel voor het lichaam"
"Al met al is het essentieel om vlees te eten"
Dit is natuurlijk nonsens.
Dat vlees eten absoluut niet nodig is om gezond te leven, wordt natuurlijk al duidelijk bewezen door de vele honderden miljoenen vegetariers en veganisten in de wereld (alleen in Nederland al bijna 1 miljoen). Voor die mensen die nog niet overtuigd zijn, hierbij enkele van de vele topsporters die vegetarisch leven.
Bill Pearl (Mr. Universe  Bodybuilder), Billy Jean King (Tennis), Carl Lewis (Hardloper), Martina Navratilova (Tennis), Edwin Moses (Hordenloper), Boris Becker (Tennis), Dave Scott (6 keer Iron Man Triatlon Winner), Paavo Nurmi (Hardloper en Speerwerper), Tom Boonen (Wielrenner), Maarten Tjallingii (Wielrenner), David Zabriskie(Wielrenner), Peter Winnen (Wielrenner), etc.
De voordelen van geen vlees eten:
De mensen zouden veel gezonder zijn. Darmkanker zou vrijwel tot het verleden behoren. Borstkanker zou 50 % minder voorkomen. Doordat de (westerse-)mens veel minder last zou hebben van overgewicht, zouden de daaruit voortkomende ziektes als diabetes zeer veel minder voorkomen.
De mensheid zou niet meer bang hoeven te zijn voor de uitbraak van een vogelpest pandemie omdat er vrijwel geen contact tussen vogels en mensen zou zijn. Ook zouden we geen kans meer lopen op Creutzfeld-Jacob (en wellicht dementie ?), salmonella besmetting en de gevolgen van de MRSA bacterie.
Het probleem van het broeikaseffect zou voor een groot deel opgelost zijn! De intensieve veeteelt is verantwoordelijk voor 20% van de uitstoot van broeikasgassen.
Zure regen zou tot het verleden behoren.
Er zou zoveel landbouwgrond (welke nu gebruikt wordt voor veevoer) vrijkomen dat het honger probleem geheel opgelost zou zijn.
Er zou een eind komen aan de verzuring van de bodem welke veroorzaakt wordt door dierlijke mest.
De enorme verspilling van drinkwater zou tot het verleden behoren.
99% van het dierenleed in deze wereld zou verdwenen zijn.
De ontbossing welke het gevolg is van de steeds stijgende vraag naar landbouwgrond voor veevoer zou stoppen.
De biodiversiteit zou behouden blijven.
De enorme kosten verbonden aan het "ruimen" van dieren bij iedere uitbraak van varkenspest, BSE, vogelpest, blauw tong, etc. welke uiteindelijk voor rekening van door de belastingbetaler komen, zouden verdwijnen.
Aan het uitroeien van vele vissoorten zou een eind komen.
De "nadelen":
De vleeseters zouden het lekkere smaakje van vlees op hun tongetjes moeten missen totdat de voedsel industrie er in slaagt om dat zelfde smaakje aan plantaardige producten toe te voegen.

Hartelijke groeten,
Frank


Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu