11/2013 - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De eetbare tuin

Gepubliceerd door in Voeding ·
Misschien was u er nog niet van op de hoogte, maar mijn eigen tuin wordt  een showmodel van hoe iedere tuin een eetbare tuin kan worden.
Nu  heb ik een flinke tuin, maar doordat ik deze in kleinere delen heb  opgezet kan het model toch dienen als voorbeeld voor veel kleinere  tuinen. Zo heb ik op het terras potten staan met daarin in het voorjaar  bloembollen en in de zomer tomaten. Verder heb ik in dat zelfde terras  1,20 bij 1,20 stukken vrijgelaten waarin we letterlijk op de vierkante  meter eetbare planten, kruiden en fruit telen. Verder heb ik in de tuin  een moestuin, maar ik heb ook stukjes tuin waarin aardbeien en  bessenstruiken staan. Ik heb zelfs kleine akkers gecreëerd.
Dit alles  met als basis perma-cultuur. Een methode waarbij je de natuur zoveel  mogelijk de gang laat gaan, binnen een gecultiveerde omgeving. Een beter  bekkende naam is in feite "de eetbare tuin".
Een opzet die in feite iedereen met een tuin of balkon kan beginnen.
Waarom zou je dat doen?
-  Allereerst omdat het gewoon leuk is. Ook in de eetbare tuin kan je  perfect ook bloemen of decoratieve planten plaatsen. Ik heb doelbewust  tussen de eetbare planten en struiken ook planten en bloemen staan die  daar alleen maar staan omdat ze mooi zijn, of omdat de mooi en nuttig  zijn. Bepaalde planten lokken insecten, of houden ze juist weg. Door dat  te combineren met eetbare planten kan je dus een heel handige manier  van insecten en plaagbeheer toepassen. Zonder gif, zonder het massaal  ombrengen van beesten en planten.
Er is geen pasklare oplossing van  combinaties die overal werken. Immers is iedere tuin en iedere bodem  anders, maar is ook ieders behoefte anders.
In de permacultuur  stroming zien we ook mensen die streng in de leer zijn, en anderen die  het wat ruimer nemen. Het is in mijn ogen allemaal goed. De één wil meer  betekenen voor de natuur en legt daar de nadruk, de ander wil meer  opbrengst uit de tuin en legt daar de nadruk.
Voedsel uit de tuin kan, als je er geen gif in gebruikt, veel gezonder zijn en is ook vaak veel lekkerder.
Het  kan ook heel veel geld schelen. Zo hebben wij al maanden geen  aardappels meer hoeven te kopen omdat we 80 kilo aardappels uit de tuin  haalden. De appels zijn nu net op, en van de 700 komkommers zijn nu  alleen nog een paar komkommers op zuur overgebleven. Gisteren aten we  nog een heerlijke rode kool uit de tuin.
De vriezer ligt vol met sperziebonen en we drinken heerlijke muntthee uit de tuin.
Helaas  zijn de spruitjes dit jaar opgegeten door de rupsen, maar de kinderen  wilden dit jaar liever vlinders oogsten... De opbrengst was dus vlinders  en geen spruiten. Op dat vlak won de natuur het van de productie.
Ik  ga nu de planning maken voor de tuin van volgend jaar. Naast en tussen  de vaste planten komen de eenjarige planten. Ondertussen doen de  compostbakken ook hun werk en ligt de moestuin nu onder een flinke laag  mulch bij te komen van een productieve zomer. Daaronder kunnen heel wat  dieren en insecten overwinteren. Ik zag er gisteren ook wat muizen  scharrelen. Dat is dan weer leuk voor roofvogels die daar ook weer een  leuk hapje aan hebben.
Hoewel bij mij zelf de nadruk ligt op  productie, is de tuin nu al een oase in een agrarische woestijn. De  landerijen om ons heen zijn nu allemaal kaal en leeg. De hoop is dat  steeds meer particulieren, maar ook agrariërs inzien dat lokale  productie en bio-diversiteit een enorme meerwaarde heeft. Die meerwaarde  is betere voedingswaarde, geldbesparing, het hebben van een gezonde  hobby en het creëren van oases voor insecten zoals bijen. We zijn als  mensheid extreem afhankelijk van bijen en hun populatie is de laatste  jaren dramatisch afgenomen omdat verschillende soorten gif een  onbedoelde genocide veroorzaakte. De grote producenten van dat gif kon  dat de rozen interesseren, maar ik maak me er niet alleen zorgen over,  ik probeer ook daadwerkelijk iets te doen.
Kijkt u ook op www.perma-cultuur.nl


Waarom is biologisch ook veel duurder?

Gepubliceerd door in Voeding ·
Ik koop vlees zo nu en dan bij de boer. Je weet dan wat je koopt, want  je kan bijna het rund kiezen waar je straks het vlees van gaat krijgen.
Toch doen we dat niet dagelijks, want het vlees is veel duurder dan vlees in de winkel.
Dat is bijzonder raar.
Nu,  zult u zeggen, maar een koe zonder rommel op laten groeien kost veel  meer dan een koe een paar weken vetmesten in een te kleine stal.
Ja,  mee eens. Dat deel is inderdaad duurder. Maar er is één onderdeel dat  nog veel duurder is en daar heeft de boer om de hoek geen last van. Dat  deel is het gigantische winstdeel dat de tussenhandel en vooral de  supermarkt voor zichzelf opeist. 40 tot 60% marge voor de supermarkt is  geen uitzondering.
Nu gaat het er bij mij dus niet in dat een boer  die zelf slacht en zelf verkoopt duurder uit is dan de boer die de koe  verkoopt aan de tussenhandel en dan weer met een nieuw kalf begint.
De marge daarop is namelijk flinterdun.
Naar  mijn idee zit de biologische boer ook nog altijd gevangen in het idee  dat biologisch dus ook duurder moet zijn en zijn biologische boeren dus  net zo gehaaid op fors geld verdienen dan welke andere boer dan ook die  zijn beesten of planten vol gif spuit voor maximale geldopbrengst.
Biologisch  is duur is naar mijn idee een verkeerde marketingstrategie die deze  markt heel erg klein houdt. Op die manier moet je wel duur blijven,  omdat je maar een fractie van je producten verkoopt.
Ik zou de  biologische boeren willen oproepen om het eens over een andere boeg te  gooien. Gooi je producten eens in de aanbieding en probeer je markt fors  te vergroten. De bewustwording over de ongezondheid van  supermarktvoedsel neemt enorm toe. De markt ligt er, maar dan moet je  als biologische boer ophouden met belachelijk hoge prijzen te vragen.


Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu