04/2013 - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Men heeft het beste met ons voor

Gepubliceerd door in Ziekte ·
 \t\t
De titel lijkt zo logisch, maar is het ook werkelijk zo?
Wist u  dat het 60 jaar duurde nadat men er achter kwam dat scheurbuik op  zeereizen voorkomen kon worden met vitamine C dat men het ook echt  serieus oppakte. Sir Francis Drake was de eerste admiraal die  beleidsmatig citroenen op de reizen liet meenemen en als gevolg daarvan  niemand meer verloor aan scheurbuik. 60 jaar nadat het bewijs daartoe al geleverd was!
Helaas  zijn er veel meer voorbeelden te geven waarbij men star vasthield aan  oude wijsheden omdat de nieuwe ideeën op de één of andere manier  ongewenst waren.
Hoe lang was al bekend dat DDT extreem gevaarlijk is? Er zijn landen in de wereld waar ze het nog altijd gebruiken...
Er  is een bestrijdingsmiddel van Bayer dat extreem slecht is voor bijen.  Het middel is in Duitsland daarom al jaren verboden en de bijenvolken  nemen er weer toe. In Nederland blijven we het middel gebruiken en het  bestand aan bijen neemt dramatisch af. We hebben echter wel bijen nodig  om gewassen te bevruchten. Blijkbaar is de druk van voldoende winst voor  Bayer groter dan de druk van voldoende voedsel.
Bijna niemand zal ontkennen dat gezond eten een verband heeft met de gezondheid.
Sterker nog, gezond eten heeft zelfs te maken met hoe we ons gedragen.
Al  die kinderen met ADHD en andere rugzakjes... Hoeveel daarvan zouden  nergens last van hebben als we ze niet dagelijks gifstoffen via het eten  zouden voeren?
Immers, dertig jaar geleden waren al die aandoeningen en afwijkingen er nog niet.
Bijna  niemand ligt er wakker van. Ondertussen mogen we nu ook niet meer  zeggen dat bepaalde groentes, kruiden en middelen helpen tegen kwaaltjes  en aandoeningen.
Het lijkt haast wel of we bewust vergiftigd moeten worden.
Zou  er dan toch een waarheid zitten achter het feit dat de wereldpopulatie  terug moet naar maximaal drie miljard mensen? Door ons onvruchtbaar en  ongezond te maken valt dat te regelen. Of is dit geen plan en is het  slechts het streven van enkele enorme ondernemingen naar  winstmaximalisatie ten koste van alles, dus ook onze gezondheid?
Zeg het maar. Maar ondertussen is het WEL een feit DAT we vergiftigd worden. Dag in, dag uit.
Wat doet u daar tegen, of boeit het u niet?


Investering in de tuin

Gepubliceerd door in Voeding ·
U las al veel over mijn tuin. Ik ben daar momenteel heel druk mee. Naast de doelbewuste keuze voor het huis met daarnaast het kantoor (ik kocht het twee jaar geleden) heb ik ook een groter plan met de tuin.
Deze moet zowel plezier als voedselproductie op gaan leveren.
Ik heb daartoe een tuinarchitect gevonden die 'zag' wat ik wilde.
De tuin (netto grofweg 2200 vierkante meter, dus zonder bebouwing en  zonder het zakelijke gedeelte en de parkeerplaats) gaat ruimte bieden aan één moestuin waarin ik 'ouderwets' een reguliere moestuin voortzet. Deze moestuin wordt alleen 50% groter dan de bestaande.
Vervolgens komen er drie aparte akkers die op ieder hun eigen manier een Permacultuur karakter zullen gaan krijgen. Een proces waar ik waarschijnlijk uiteindelijk wel de nodige jaren over ga doen. Over Permacultuur leest u hier meer: www.perma-cultuur.nl
In de tuin is echter ook ruimte voor plezier. Zo komt er een prachtig  terras, er komt een gazon en de zwemvijver ligt er nu ook al.
Tussendoor liggen de nodige paden en er is ook nog ruimte voor een stukje vlindertuin/insectentuin. Een plek waar we veel bloemen zullen laten groeien en waar ik vooral weinig wil ingrijpen. In dat stuk tuin komt ook een natuurlijke kikkerpoel. Misschien wordt dat uiteindelijk wel het mooiste stukje tuin. We willen dit stukje 'afsluiten' van de rest van de tuin met een insectenmuur. Daar kan dan lekker de zon op staan waardoor er een warm microklimaat in dit stuk tuin gaat ontstaan.
Mocht u in de toekomst bij een presentatie op onze lokatie komen, dan is er mogelijk nog even tijd voor een rondleiding.
Op dit moment is de tuin nog een grote bende... Zie de foto hieronder

Het is niet de hele tuin. De beoogde moestuin ligt rechts uit beeld, evenals het terras.
Onderaan ziet u nog net wat tegels op het parkeerterrein liggen. Dat  zijn de tegels die het terras gaan vormen. De bak die vol in beeld ligt  is de zwemvijver. Daar komen planten in en rondom. Uiteindelijk zal er van de bak straks niet veel meer te zien zijn.


Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu